Povoljni krediti za preduzeća u TK

Bez autora
Mar 25 2010

Novac ubran od privatizacije, koji je do sada deponovan na Escrow račun budžeta Tuzlanskog kantona (TK), bit će prenesen u poseban fond Razvojne banke FBiH i korišten za kreditiranje privrednika kako bi bilo podstaknuto otvaranja novih radnih mjesta na području ovog kantona. Za kredite će moći aplicirati preduzeća sa sjedištem na području ovog kantona, koja zapošljavaju najmanje deset radnika na neodređeno vrijeme. Iz pomenutog fonda bit će kreditirana i fizička lica koja samostalno obavljaju djelatnost na području TK sa najmanje tri zaposlena na neodređeno vrijeme. Osnovni kriteriji za odobravanje novca bit će kvalitet proizvodnog programa i povećanje uposlenosti, a maksimalan iznos kredita će biti pola miliona KM za preduzeća, te 60.000 KM za fizička lica. Iz ovog programa izuzeta su preduzeća iz oblasti ugostiteljstva i trgovine, osim hotelijerstva i prometnika naftom i naftnim derivatima, te firme koje se bave prometom nepokretnosti i igrama na sreću.

Povoljni krediti za preduzeća u TKNovac ubran od privatizacije, koji je do sada deponovan na Escrow račun budžeta Tuzlanskog kantona (TK), bit će prenesen u poseban fond Razvojne banke FBiH i korišten za kreditiranje privrednika kako bi bilo podstaknuto otvaranja novih radnih mjesta na području ovog kantona.

Prema jučerašnjoj odluci Vlade TK, za kredite će moći aplicirati preduzeća sa sjedištem na području ovog kantona, koja zapošljavaju najmanje deset radnika na neodređeno vrijeme. Iz pomenutog fonda bit će kreditirana i fizička lica koja samostalno obavljaju djelatnost na području TK sa najmanje tri zaposlena na neodređeno vrijeme. Osnovni kriteriji za odobravanje novca bit će kvalitet proizvodnog programa i povećanje uposlenosti, a maksimalan iznos kredita će biti pola miliona KM za preduzeća, te 60.000 KM za fizička lica. Iz ovog programa izuzeta su preduzeća iz oblasti ugostiteljstva i trgovine, osim hotelijerstva i prometnika naftom i naftnim derivatima, te firme koje se bave prometom nepokretnosti i igrama na sreću.

Vlada TK predložit će Razvojnoj banci FBiH da se ova sredstva odobravaju s rokom otplate do pet godina, uz jednogodišnji grejs period, kamatnu stopu od dva odsto i troškovima obrade kredita u visini od jednog procenta njegovog iznosa.

Vlada TK je u prošloj godini plasirala 4,3 miliona KM sa Escrow računa, a kredite je dobilo 36 preduzeća, koja zapošljavaju 2.164 osobe, a nakon ove podrške uposleno je dodatnih 156 osoba. Oko 1,1 milion KM sa ovog računa ostao je neiskorišten, te je NLB Razvojna banka Tuzla, preko koje Vlada plasira kreditna sredstva, zadužena da novac pod istim uslovima plasira u ovoj godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik